Az állatorvos- dr. Gazsi Nóra

www.budapestiallatorvos.hu

www.vecsesiallatorvos.hu

Már gyermekkoromban is állatorvos szerettem volna lenni! Az egyetem elvégzése óta (2006, Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Kar, Budapest) állatok gyógyításával, egészségmegőrzésével, és az állataikkal együtt élő gazdák, valamint a gazdáikkal együtt élő kutyák, macskák mindennapos problémáinak megértésével, megértetésével foglalkozom.

Egy házi betegellátást biztosító szolgálat (www.budapestiallatorvos.hu) alapító állatorvosaként, és egy nagy betegforgalmú praxis (www.vecsesiallatorvos.hu) bázisembereként dolgozom. Számos kiskedvenc, kutyák, macskák, lovak és néhány kishüllő szerető gazdájaként szerencsésnek érzem magam, hogy munkám egyben a hobbim is, és hivatásként gyakorolhatom.

Kedvenckegyeleti szolgáltatásom állatorvosi tevékenységem egy mellékága. Létrejöttét az igények indokolták, kisállatuktól éppen búcsúzó, elkeseredett gazdák hozzám intézett kérései, kérdései, félelmei, és a kedvencüket már elvesztett emberek elmesélt érzései ihlették.

Gondolataim a kutya, vagy macska végleges elaltatásról, a humánus eutanáziáról:

Egy állat elaltatása számomra nem csupán egy munka...! Hatalom, mellyel hivatásom felruház, és mély lelkiismerettel igyekszem a végső tisztesség, és az enyhíthetetlen szenvedéstől való megszabadítás céljával, valóban végső segítségként választani e lehetőséget.

Ahogy egy gazdának, úgy állatorvosként is nagyon nehéz meghúzni a határt, meddig érdemes küzdeni egy kisállat életéért. A végső döntés meghozatalához sok dolgot kell mérlegelnünk. Tudjuk még biztosítani a fájdalommentes életet? Tudjuk még biztosítani  egy nyávogó vadászhoz, vagy éppenséggel a területét lelkesen védelmező házörzőhöz méltó életet? És ha igen, milyen kockázatot kell vállalnunk egy-egy beavatkozás kapcsán... és azt milyen áron? Mivel teszünk jobbat, ha egy állat intenziv kórházi körülmények között, idegen helyen, idegen emberek között tölti élete utolsó perceit... vagy tisztességesebb, ha hűen imádott gazdája karjaiban, fájdalommentesen segítjük a kegyes halálba? Mindezek egy mély bizalmon alapuló állattartó-állatorvos kapcsolat talán legnehezebben megválaszolható morális kérdései.